Omega- 3
Pojem, který jistě každý zná a ví, že by je měl svému tělu dodávat. Ale proč? Co vlastně umí? Z jakých důvodů jsou pro naše tělo tak důležitou složkou?
V dnešní době je obrovské množství doplňků stravy s výše zmíněnými mastnými kyselinami, existuje i spousty zdrojů informací, které se na internetu dočtete. I přesto jsme se však rozhodli, že není lepšího tématu, kterým bychom mohli zahájit náš blog. Omegy hrají důležitou roli ve filozofii nabídky firmy Lýsi .
Omega-3 mastné kyseliny (nejdůležitějšími jsou EPA a DHA)
Esenciální mastné kyseliny, které si naše tělo bohužel neumí samo vyrobit a proto je musíme do organismu dodávat ve formě pestré stravy či doplňky na omegy bohaté. Tyto látky tvoří klíčovou roli při správné činnosti naši centrální nervové soustavy, především pak mozku. Též se podílí na vývoji a růstu. Proto jsou nezbytné pro všechny věkové kategorie, ať už pro těhotné maminky, kterým záleží na zdraví jejich miminka, tak pro děti a jejich správný vývoj, tak pro starší lidi a lidi s neurologickými problémy.
Hlavní účinky omega- 3
- snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění
- správná činnost centrální nervové soustavy
- protizánětlivé účinky
- protirakovinné účinky
- jako prevence civilizačních chorob
V našem mozku je vysoká koncentrace omega- 3. Je tomu z důvodu nezbytnosti
pro správnost jeho funkcí jako je paměť, výkonnost naší řídící jednotky i naše chování.
Příznaky nedostatku omega- 3
- únava
- změny nálad
- srdeční potíže
- špatná kvalita kůže ( především suchost)
- poruchy spánku
- deprese
- zhoršování paměti
- u dětí, které neměly dostatečný přísun mastných kyselin během těhotenství se může objevit hyperaktivita, zvýšené riziko očních a nervových komplikací po narození
Naše strava obsahuje nadbytek omega-6 mastných kyselin, z nichž mohou některé přispívat ke vzniku zánětů v těle. Již zmiňovaný protizánětlivý účinek omega-3 mastných kyselin může nastolit rovnováhu. Poměr omega-6/omega-3 mastných kyselin je v naší stravě přibližně 20:1, optimální poměr je asi 2:1. Takový nepoměr se v posledních desetiletích podílí na rozvoji civilizačních chorob jako jsou například:
- nemoci srdce a cév
- autoimunní choroby
- alergie
- zhoubné nádory
- artritida
- deprese
- nespavost a mnoho dalších
Omega- 3 MK mohou být nápomocné například při:
Diabetes mellitus – cukrovka
Rybí oleje snižují hladinu krevního tuku a zvyšují hladinu HDL cholesterolu a tím zlepšují klinický stav lidi trpící diabetem. Z naší nabídky doporučujeme tento.
Hypertenze – vysoký krevní tlak Velké množství studií potvrdilo, že příjem minimálně 3 g rybího oleje denně snižuje krevní tlak u neléčené hypertenze. Pakliže Vás trápí vysoký krevní tlak, vyzkoušejte náš olej s citronovou příchutí.
Leukémie
Některé leukémie jsou doprovázeny vysokou hladinou prozánětlivých cytokinů (molekuly, které přenáší důležitou informaci mezi buňkami a mají vliv na regulaci růstu, dělení buněk, diferenciaci, zánět a obranyschopnost- zdroj - wikipedie). DHA potlačuje tvorbu těchto nebezpečných prozánětlivých cytokinů. Pokud by jste se snad někdy dostali do situace, že byste potřebovali využít omegy v boji proti této zákeřné nemoci můžete vyzkoušet tyto naše produkty:
Rybí oleje zmírňuji projevy tohoto nepříjemného onemocnění, některé studie potvrzují, že při užívání omega-3 MK se snižují bolesti kloubů a ranní ztuhlost kloubů a dochází tak k celkové úlevě.
Zkušenosti lékařů dokazují, že příjem omega-3 MK EPA a DHA velice efektivně pomáhá snížit rizikové faktory vedoucí ke vzniku srdečních příhod, zvýšeného krevního tlaku a hladiny cholesterolu, rozvoji ateroskleroźy, mozkových příhod a vzniku srdečních arytmií.
Vysoká hladina cholesterolu a triacylglycerolů
Studie prokazují, že dostatečný přísun rybích olejů snižuje hladinu triacylglycerolů (TAG) a zlepšují poměr HDL/LDL cholesterolu.
Další choroby u kterých na základě studii a laboratorních testů bylo prokázáno zlepšení